Verhalen
Copyright Historisch West- Brabant in Beeld Startpagina Startpagina sponsoren sponsoren Video opdrachten Video opdrachten videopagina videopagina de verhalen de verhalen Contact Contact Fotopagina Fotopagina Over ons Over ons
Stichting Historisch West-Brabant in beeld
hier vind u de verhalen achter de video’s
‘t Paterke Verscholen tussen bomen, op enige afstand van de weg, werd rond 1900 op de woeste heidegrond een klooster gebouwd.  Dit gebied beschreef Vincent van Gogh reeds in zijn brieven aan zijn broer Theo.                                                                                                                                     De strenge, vrome paters waren van 's morgens heel vroeg bezig met het belijden van hun geloof. Na noeste arbeid gingen ze moe maar voldaan al vroeg in de avond naar hun chambredje. Op een steenworp afstand van het klooster, aan de overkant van de weg, stond al sinds 1635 een herberg. Een plaats waar hardwerkende mensen uit de omgeving(dus wij ook), 's avonds gezellig een pint kwamen drinken. En dan op een mooie zomeravond............
De Strontpaal (Klaveren Vrouwke) Begin 1900 heerste er in Europa werkeloosheid, armoede en er was een constante oorlogsdreiging. In de grensstreek zagen velen het als bittere noodzaak om te gaan smokkelen. Er moest immers brood op de plank komen, en liefst met beleg. Dat vond ook Geert Schrauwen, beter bekend als het beruchte Klaveren Vrouwke, zich wisselend vermommend als vrouw, pastoor of zelfs grenswachtofficier. Zowel mannen als vrouwen gebruikte hij om de smokkelwaar, met het nodige vernuft, de grens over te krijgen. Hij was een ruwe bolster en reeds veroordeeld tot verbanning uit Brabant en daarom eerder over de Linie (rivieren Maas en Rijn) gezet. Hij vluchtte vervolgens naar België en vond onderdak bij Sjoke van Dorst op de Raaiberg. Van daaruit zette hij zijn smokkelpraktijken gewoon door tot op die warme 5de  mei 1916..... Op die dag werd hij door een Hollandse grenswacht doodgeschoten bij de strontpaal.
Sprundels Leesplangeske Het Brabants dialect zal in de toekomst wellicht verdwijnen. Een placemat in de vorm van een leesplangeske, waarop een aantal Brabantse woorden staan, doet herinneren aan een tijd van toen.  Getekend door Wim Blokland, met tekst en muziek van Puur Natuur, op komische manier in beeld gebracht door Videoclub de Camcorder.
de boetepreek
Beelden, opgenomen in de nog niet verbouwde eeuwenoude kerk van Sprundel, waar de pastoor, toen de herder van de parochie, zorg droeg dat zijn "schapen" niet afdwaalden; en die ene die toch de verkeerde kant opging werd streng, doch liefdevol teruggehaald... wat haar wel een offer kostte.
De boetepreek
de verhalen de verhalen